Het Vestzak. Theater voor iedereen!

Programma

30-03-2025

  • Klassiek concert

Recital pianist Frederic Voorn

30-03-2025 - 14:00 uur | Foyer in het Dommelhuis
  • Klassiek concert

Frederic Voorn is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is concertpianist en componist. Hij schrijft artikelen voor diverse muziekbladen, dirigeert drie koren en heeft programma’s gemaakt voor Radio 4, waaronder zijn eigen programma Pianistenuur, dat 12 jaar lang iedere zaterdag werd uitgezonden.

Als pianist heeft Frederic Voorn op vier continenten concerten gegeven en hij speelt zowel op moderne als op historische instrumenten. Hij was laureaat van het Frank Martin International Music Competition en werd voor diverse muziekfestivals uitgenodigd, zoals het Tibor Varga Festival (Sion, Zwitserland), het Nordic Historical Keyboard Festival (Kuopio, Finland), Antverpiano (Antwerpen, België) en het International Festival of Chamber Ensembles (Kazan, Rusland). Hij speelde in zalen als Het Concertgebouw in Amsterdam en de Tonhalle in Zürich en was solist bij diverse orkesten, zoals het Staats Symfonieorkest van Azerbeidzjan, het Messiah Festival Orchestra in Amerika en de St. Michael Strings in Finland. In 2017 gaf hij in Vancouver, Canada de wereldpremière van zijn eigen Pianoconcert, met het West Coast Symphony Orchestra o.l.v. Bujar Llapaj.

Frederic Voorn geeft regelmatig masterclasses in Amerika, Indonesië, Canada, Nederland en Rusland en hij was jurylid bij verschillende concoursen, zoals het 8e Concours International de Piano Adilia Alieva in Gaillard, Frankrijk, de Ruby Holland International Music Competition in Orlando, Amerika en het 5e Geelvinck Fortepiano Competition in Amsterdam. Voor de labels Breeze Records en Ezra Classics heeft hij diverse CD’s uitgebracht en in 2016 en 2021 verschenen twee CD’s die geheel zijn gewijd aan zijn eigen pianowerken: La forêt perdue en Savitri.

Als componist is Frederic Voorn sinds 2005 actief en zijn werk, voor diverse bezettingen geschreven, wordt regelmatig uitgevoerd. In 2005 verscheen de pianocyclus Pièces simples et naturelles. Het jaar daarop componeerde hij zijn String Quartet, dat in 2008 in Amerika in première ging en twee jaar later voor het eerst in Nederland werd uitgevoerd door het Roemeense Ad Libitum Quartet. Voor het kamerkoor Babylon schreef hij verschillende liederen, zoals de Zwei Goethe Lieder uit 2009, het lied Die Gedanken sind Frei uit 2012 en het madrigaal Zefiro torna uit 2014, op tekst van de Renaissance-dichter Ottavio Rinuccini. In 2015 ging de pianosuite  La forêt perdue in première en in 2017 de Piano Sonata en het Piano Concerto. In 2019 componeerde hij de pianocyclus Savitri, geïnspireerd op het episch gedicht Savitri: A Legend and a Symbol van de Indiase dichter en mysticus Sri Aurobindo. In 2019 en ’21 schreef hij twee werken voor klarinet en piano: Elegy en Alice Comes to Town.

Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht bij Jan Marisse Huizing, Jan Wijn en bij Hakon Austbö. Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus vervolgde hij zijn studie in Londen bij Peter Feuchtwanger en in Moskou bij Lev Naumov en Youri Levin.

Het Vestzak. Theater voor iedereen!