Het Vestzak. Theater voor iedereen!

Programma

02-06-2024
  • Klassiek Concert

Klassiek in het Dommelhuis

02-06-2024 - 14:00 - 15.30 uur | Theaterzaal Brabants Barok Consort
  • Klassiek Concert

Wie kent niet de vier jaargetijden van Vivaldi? Zou er ergens een podium zijn waar dit concert nog niet is gespeeld? Want of het nu de pakkende melodieën zijn of juist het ontspannende effect van de muziek: het is duidelijk dat dit stuk keer op keer impact heeft. Maar de grootste kracht van De vier jaargetijden is misschien wel dat het een tijdloos verhaal vertelt over de natuur, vol schoonheid, kracht en humor – iets wat iedereen heeft ervaren.

Zo ook Vivaldi. Want waarschijnlijk baseerde hij De vier jaargetijden op wat hij zag op het platteland rondom Mantua; in deze Noord-Italiaanse stad woonde en werkte hij van 1717 tot 1722. Zijn ervaringen in de natuur wilde hij omzetten in beeldende muziek en daar zo veel mogelijk mensen van laten genieten.

Dat deed Vivaldi door De vier jaargetijden te componeren vanuit het perspectief van een mens: zoals iemand de natuur ziet, hoort en ervaart, compleet met de gevoelens die daarbij komen kijken. Ook koos Vivaldi voor een onderwerp dat bij iedereen tot de verbeelding spreekt: de seizoenen. Je hoort niet alleen allerlei natuurgeluiden in de muziek, maar ook het drama dat de seizoenen meebrengen.

Na ieder seizoen uit de 4 jaargetijden krijgt u een amuse aangereikt wat gerelateerd is aan het seizoen wat zojuist gespeeld is. Daarnaast zal orkestleider Rob Meeusen voor ieder seizoen vertellen wat er zich tijdens het seizoen afspeelt. Dit zorgt voor een verrijking en een toegevoegde waarde aan de beleving van het concert.

 
 

Reserveren

Het Vestzak. Theater voor iedereen!